Inspirerende lezing

De toekomst van het onderwijs

De nieuwe generaties komen terecht in de meest geavanceerde wereld ooit, waar alles steeds meer gedigitaliseerd is. Het is dan ook belangrijk dat scholen hen goed voorbereiden op de toekomst. We gaan het onderwijs radicaal veranderen. In de wereld van morgen hebben we nieuwe skills nodig. Daarbij gaat het niet alleen over technologie, maar juist ook de zachte skills. Digitale leerroutes leveren onderwijs op maat en kunstmatige intelligentie ondersteunt docent en leerling. De school van morgen is een laboratorium. Offline en online. Een combinatie van samen leren en experimenteren. Doe jij al mee?

Onderwerpen

Een overzicht van de onderwerpen van deze lezing.

Slimme technologie

Technologie speelt een belangrijke rol in het onderwijs en helpt leerlingen zich voor te bereiden op hun toekomstige werk. KI-apps en -platforms personaliseren het leerproces en robotica kan de toegang tot onderwijs verbreden en biedt zieke leerlingen de mogelijkheid om op afstand lessen te volgen. Met immersieve technologie als AR en VR kunnen leerlingen lessen beter visualiseren en complexe informatie beter absorberen.

Vaardigheden van de toekomst

Scholen moeten hun leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw en ervoor zorgen dat ze in de toekomstige beroepsbevolking relevant blijven. Om goed te kunnen functioneren in een technologierijke samenleving, moeten leerlingen STEM-vaardigheden verwerven en hun samenwerkingsvermogen, kritisch denken en creativiteit verbeteren. Het doel is dat leerlingen innovatieve probleemoplossers en makers worden.

Innovatieve onderwijsmethoden

Een van de grootste uitdagingen is hoe we leerlingen die opgroeien met slimme apparaten het best kunnen bereiken. Ze hebben een korte aandachtsspanne en docenten moeten zorgen dat hun lesmethoden beter bij deze generatie aansluiten. De one-size-fits-all-benadering moet overboord. Er moeten nieuwe lesmethoden ontwikkeld worden zodat docenten aan de behoeften van hun leerlingen tegemoet kunnen komen.

De school van de toekomst

De leeromgevingen van de toekomst worden steeds meer ‘informal learning spaces’ – flexibel ingericht, rijk aan technologie met veel ruimte voor experimenteren, zelfgestuurd leren en actief groepswerk. Hier gaan leerlingen samenwerkend en met reflectie aan de slag met nieuwe leertechnologieën en -materialen, zoals wearables, gaming- en telepresence-technologie en 3D printers om prototypes te ontwikkelen.

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe onderwijs vaardigheden

De docent van de toekomst is wendbaar, heeft creërend vermogen zodat hij of zij zelf kan vernieuwen, en activeert de onderzoekende vaardigheden van de leerling. De docent van de toekomst stelt – samen met bedrijven – een dynamisch curriculum samen waarin innovatief denken en digitale vaardigheden centraal staan. Zo kunnen we voor deze generatie leerlingen en studenten ‘een leven lang leren’ realiseren.

De toekomst van leiderschap

Opkomende trends in het onderwijs hebben een directe impact op toekomstig leiderschap. Nieuwe leiders zullen moeten overstappen van een controlerende leiderschapsstijl waarin werknemers meer vrijheid, autonomie en onafhankelijkheid hebben. Een betere productiviteit zou voor elke leider en organisatie meer prioriteit moeten krijgen, ook als dat betekent dat je werknemers meer flexibiliteit moet geven.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.
Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

Ik ben geïnteresseerd in deze lezing

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Optredens

Hieronder vindt u enkele video’s van diverse optredens en interviews. Meer video’s kunt u hier bekijken.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

“Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent”, zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om meerdere nieuwe chips te laten implanteren.
2100
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Manfred Graf
DIRECTOR- GENERAL EC
heineken
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Maarten Buikhuisen
CEO GLOBAL SOLUTIONS
2100-1
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Jan Struijs
COMMANDANT NEDERLANDSE POLITIE
deloitte-logo.png
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Patrick Steemers
PARTNER DELOITTE
2100-2
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Rob Pols
CEO ATOS
2100-2
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Alexander Schnitger
LIEUTENANT-GENERAL ROYAL AIRFORCE
2100-3
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Arjan van Dijk
DIRECTOR
2100-4
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Alex Drost
DIRECTOR DUTCH CUSTOMS

Download ons gratis E-book

De toekomst van het onderwijs

De toekomst van het onderwijs

De nieuwe generaties komen terecht in de meest geavanceerde wereld ooit, waar alles steeds meer gedigitaliseerd is. Het is dan ook belangrijk dat scholen hen goed voorbereiden op de toekomst. We gaan het onderwijs radicaal veranderen. Doe jij al mee?

Gratis e-books voor 13 sectoren

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!